Καλή χρονιά για μένα, τα τελευταία χρόνια, σημαίνει μια χρονιά χωρίς απώλειες.
Χωρίς απώλειες αγαπημένων ανθρώπων αλλά και χωρίς απώλειες ψυχικής και σωματικής δύναμης δικής μου και των δικών μου.
Ας έχουμε μια Καλή Χρονιά όλοι μας! Με υγεία σωματική, πνευματική & ψυχική!
Με γαλήνη, ειρήνη, ανθρωπιά & αγάπη!
Μια γλυκιά χρονιά σαν την βασιλόπιτα, μια αρωματική χρονιά σαν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια της, μια αυθεντική χρονιά σαν την συνταγή της, μια πικάντικη χρονιά σαν τα μπαχαρικά της, μια λιτή & απέριττη σαν την εμφάνιση της, ας είναι το 2019 μια όμορφη χρονιά!
Η νότια Ελλάδα συνηθίζει τις γλυκιές βασιλόπιτες ενώ η Βόρεια τις αλμυρές πίτες κ τις πολίτικες σε στυλ τσουρέκι βασιλόπιτες.
Η δική μας κλασσική, αυτή που έφτιαχνε κάθε χρόνο σε στρογγυλό ταψί η μαμά μου, είναι μια γλυκιά πορτοκαλένια βασιλόπιτα. Με ένα φλουρί για τον τυχερό και με την ίδια πάντα απορία: γιατί τα κομμάτια του Χριστού κ του σπιτιού να είναι τα πρώτα...μην τυχόν χάσουμε το φλουρί! Να προσπαθείς να κάνεις δίκαιη τη μοιρασιά κ πάντα να μην το καταφέρεις εντελώς! Με την ίδια αγωνία να ψάχνεις αγωνιωδώς το κομμάτι σου μήπως πετύχεις το φλουρί κ είσαι ο τυχερός της χρονιάς. Μικρή έσκαγα αν δεν είχα βρει σε δικό μου κομμάτι το φλουρί, ώσπου το 2009 βρήκα ένα που το λένε Νίκο, το 2013 άλλο ένα που το λένε Κωνσταντίνο & το 2015 ακόμα ένα που το λένε Αντώνη! Τα 3 πολύτιμα φλουριά μου, που έχω κάθε χρόνο την αγωνία όχι να τα βρω, αλλά να τα διατηρήσω κ να διατηρηθώ γερή και δυνατή & να χαίρομαι τη ζωή πλάι τους.
Η αρωματική μας βασιλόπιτα δέχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, μικρές παραλλαγές. Το βιτάμ καταργήθηκε χρόνια τώρα κ την θέση του πήρε το βούτυρο αγελάδος. Ο χυμός πορτοκάλι έμεινε, ανακατεύτηκε με χυμό & ξύσμα μανταρίνι και το κλασσικό άρωμα της βανίλιας αντικαταστάθηκε από αρώματα της Ανατολής που αγαπώ: μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο.
Για την αρωματική μας Βασιλόπιτα θα χρειαστούμε:
250 γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ χυμό πορτοκάλι & μανταρίνι
400 γρ ζάχαρη
480 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κάρδαμο
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο (αντιστάσεις) στους 175C.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μισή ζάχαρη για 10'-12' μέχρι να αφρατέψει κ να ασπρίσει. Χτυπάμε χώρια τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα για 10'. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το βούτυρο στα αυγά. Κοσκινίζοντας το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μας, εναλλάξ με τον χυμό ανακατεύοντας το με κουτάλα. Όταν απορροφήσει όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας, το αλάτι & το ξύσμα μανταρίνι. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί και την βουτυρώνουμε. Ψήνουμε την πίτα μας χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο για 45-55' ανάλογα με τον φούρνο. Αφού ψηθεί την αφήνουμε για 10' στο ταψί να κρυώσει κ μετά σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Την μεταφέρουμε στην πιατέλα που θέλουμε να σερβίρουμε και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Στολίζουμε όπως επιθυμούμε: σχέδια με κανέλα, χιονονιφάδες με αυγόγλασο, αναποδογυρισμένα κλαράκια δεντρολίβανου -δες instastories- ασημοκουφετάκια, ζαχαρωτά, ή ακόμα και με δεντρομπισκότα από ζύμη πασταφλώρας. διακοσμημένα με γλάσο άχνης ζάχαρης και ασημοκούφετα. Όπως και να την στολίσετε είναι το πρώτο γλυκό της νέας χρονιάς, κόβεται και μοιράζεται ανάμεσα στην οικογένεια -μεταξύ εγκάρδιων χαιρετισμών και ευχών-σε συγγενείς και φίλους και συμβολίζει την ελπίδα η νέα χρονιά να φέρει τύχη και ευτυχία!
"Χρόνια πολλά, καλές γιορτές,
Καημό να μην γνωρίσεις και ο,τι στα αλήθεια λαχταράς, γρήγορα να αποκτήσεις"
Καλές γιορτές από εμένα!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ασημίνα Σοφικίτη Γερακίτη (Μίνα)
Χωρίς απώλειες αγαπημένων ανθρώπων αλλά και χωρίς απώλειες ψυχικής και σωματικής δύναμης δικής μου και των δικών μου.
Ας έχουμε μια Καλή Χρονιά όλοι μας! Με υγεία σωματική, πνευματική & ψυχική!
Με γαλήνη, ειρήνη, ανθρωπιά & αγάπη!
Μια γλυκιά χρονιά σαν την βασιλόπιτα, μια αρωματική χρονιά σαν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια της, μια αυθεντική χρονιά σαν την συνταγή της, μια πικάντικη χρονιά σαν τα μπαχαρικά της, μια λιτή & απέριττη σαν την εμφάνιση της, ας είναι το 2019 μια όμορφη χρονιά!
Η νότια Ελλάδα συνηθίζει τις γλυκιές βασιλόπιτες ενώ η Βόρεια τις αλμυρές πίτες κ τις πολίτικες σε στυλ τσουρέκι βασιλόπιτες.
Η δική μας κλασσική, αυτή που έφτιαχνε κάθε χρόνο σε στρογγυλό ταψί η μαμά μου, είναι μια γλυκιά πορτοκαλένια βασιλόπιτα. Με ένα φλουρί για τον τυχερό και με την ίδια πάντα απορία: γιατί τα κομμάτια του Χριστού κ του σπιτιού να είναι τα πρώτα...μην τυχόν χάσουμε το φλουρί! Να προσπαθείς να κάνεις δίκαιη τη μοιρασιά κ πάντα να μην το καταφέρεις εντελώς! Με την ίδια αγωνία να ψάχνεις αγωνιωδώς το κομμάτι σου μήπως πετύχεις το φλουρί κ είσαι ο τυχερός της χρονιάς. Μικρή έσκαγα αν δεν είχα βρει σε δικό μου κομμάτι το φλουρί, ώσπου το 2009 βρήκα ένα που το λένε Νίκο, το 2013 άλλο ένα που το λένε Κωνσταντίνο & το 2015 ακόμα ένα που το λένε Αντώνη! Τα 3 πολύτιμα φλουριά μου, που έχω κάθε χρόνο την αγωνία όχι να τα βρω, αλλά να τα διατηρήσω κ να διατηρηθώ γερή και δυνατή & να χαίρομαι τη ζωή πλάι τους.
Η αρωματική μας βασιλόπιτα δέχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, μικρές παραλλαγές. Το βιτάμ καταργήθηκε χρόνια τώρα κ την θέση του πήρε το βούτυρο αγελάδος. Ο χυμός πορτοκάλι έμεινε, ανακατεύτηκε με χυμό & ξύσμα μανταρίνι και το κλασσικό άρωμα της βανίλιας αντικαταστάθηκε από αρώματα της Ανατολής που αγαπώ: μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο και μοσχοκάρυδο.
Για την αρωματική μας Βασιλόπιτα θα χρειαστούμε:
250 γρ βούτυρο αγελαδινό
250 γρ χυμό πορτοκάλι & μανταρίνι
400 γρ ζάχαρη
480 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κάρδαμο
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο (αντιστάσεις) στους 175C.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μισή ζάχαρη για 10'-12' μέχρι να αφρατέψει κ να ασπρίσει. Χτυπάμε χώρια τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα για 10'. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το βούτυρο στα αυγά. Κοσκινίζοντας το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μας, εναλλάξ με τον χυμό ανακατεύοντας το με κουτάλα. Όταν απορροφήσει όλο το αλεύρι, ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας, το αλάτι & το ξύσμα μανταρίνι. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί και την βουτυρώνουμε. Ψήνουμε την πίτα μας χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο για 45-55' ανάλογα με τον φούρνο. Αφού ψηθεί την αφήνουμε για 10' στο ταψί να κρυώσει κ μετά σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Την μεταφέρουμε στην πιατέλα που θέλουμε να σερβίρουμε και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Στολίζουμε όπως επιθυμούμε: σχέδια με κανέλα, χιονονιφάδες με αυγόγλασο, αναποδογυρισμένα κλαράκια δεντρολίβανου -δες instastories- ασημοκουφετάκια, ζαχαρωτά, ή ακόμα και με δεντρομπισκότα από ζύμη πασταφλώρας. διακοσμημένα με γλάσο άχνης ζάχαρης και ασημοκούφετα. Όπως και να την στολίσετε είναι το πρώτο γλυκό της νέας χρονιάς, κόβεται και μοιράζεται ανάμεσα στην οικογένεια -μεταξύ εγκάρδιων χαιρετισμών και ευχών-σε συγγενείς και φίλους και συμβολίζει την ελπίδα η νέα χρονιά να φέρει τύχη και ευτυχία!
"Χρόνια πολλά, καλές γιορτές,
Καημό να μην γνωρίσεις και ο,τι στα αλήθεια λαχταράς, γρήγορα να αποκτήσεις"
Καλές γιορτές από εμένα!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κορμός Χριστουγέννων- Bûche de Noël
Ασημίνα Σοφικίτη Γερακίτη (Μίνα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου