12 Σεπτεμβρίου 2017

Busy teacher's Corner: The..."WHY?" game.

Η σημερινή μου ανάρτηση είναι μια ιδέα που με έχει βολέψει πολύ κι αφορά κατά κύριο λόγο τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά κι εσένα μανούλα που θέλεις να βρεις εύκολους κι ενδιαφέροντες τρόπους να κάνετε επανάληψη μαζί με το παιδάκι σου.

The..."Why" game


Πριν εξηγήσω τι ακριβώς είναι το παιχνίδι αυτό θα σας πω από που το εμπνεύστηκα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε πάρα πολλά βιβλία. Πολλά όμως... πάάάάάάάρα πολλά βιβλία λέμε και τις περισσότερες φορές καταλήγουν άχρηστα καθώς το format των εξετάσεων αλλάζει πολύ συχνά κι έτσι ολόκληρες σειρές βιβλίων ακυρώνονται γιατί δεν πληρούν τις μοντέρνες προϋποθέσεις. Αλλά και βιβλία μικρότερων τάξεων παύουν να είναι σύγχρονα και να ταιριάζουν με τις νέες παιδαγωγικές τάσεις οπότε καταλήγουμε με πολλά βιβλία του δασκάλου (T's Books) τα οποία έχουν τις λύσεις επάνω και δε μπορείς ούτε φωτοτυπίες να βγάλεις ως references ή επιπλέον ασκήσεις αν τις χρειάζεσαι. Λυπόμουν τόσα χρόνια να πετάξω / ανακυκλώσω τα βιβλία μου  κι έτσι καταλήξαμε να έχουμε πολλά βιβλία σπίτι μας τα οποία και δε μπορούσα να τα συμμαζέψω (κοινώς μου έβγαζαν την ψυχή) αλλά δεν ήθελα με τίποτα να πετάξω τα βιβλία αυτά. Όταν λοιπόν φέτος άρχισα να οργανώνω το γραφείο μου κι έπεσα πάνω σε αυτά τα παλιά βιβλία που κρατούσα πήρα μια απόφαση να γίνουν κάτι χρήσιμο. Κι έγιναν...

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι θα χρειαστούμε για να παίξουμε το The..."WHY?" game:
  • αποκόμματα από τα παλιά βιβλία τα οποία θα έχεις κόψει σε τετραγωνάκια τα οποία όπως όλοι ξέρουμε έχουν ήδη λυμένες τις ασκήσεις κι έτσι δε μπορείς να το εκμεταλλευτείς με φωτοτυπίες.
  • Ένα κουβαδάκι ή ένα μικρό σακουλάκι στο οποίο θα μπουν τα αποκόμματα των βιβλίων.

An interesting way to revise knowledge


An interesting way to revise knowledge
Πως παίζεται...
Αφού λοιπόν έχεις κάνει την προετοιμασία του κοψίματος, την ώρα του μαθήματος βγάζεις το κουβαδάκι ή το σακουλάκι και καλείς τους μαθητές να διαλέξουν χωρίς να βλέπουν ένα χαρτάκι. Το διαβάζουν, εννοείται βλέπουν και τη λύση αλλά αυτό που καλούνται να κάνουν είναι να σου πουν γιατί είναι σωστή αυτή η λύση. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να κάνουν επανάληψη στη θεωρία της γραμματικής, να ψάξουν για λέξεις κλειδιά μέσα στην πρόταση, να κάνουν επανάληψη λεξιλογίου και γενικά να αποτραβήξουν την προσοχή τους από το κενό σαν κενό και να μάθουν να χειρίζονται την πρόταση σαν το μέσο για να καταλήξουν στη σωστή απάντηση. Κι αυτή είναι η ουσία του παιχνιδιού... να ενισχύσει την κριτική σκέψη των μαθητών. 

Tip1: Αν είσαι μαμά μπορείς να το εφαρμόσεις σε όποιο μάθημα θέλεις να κάνεις επανάληψη αρκεί να έχεις κάνει την προετοιμασία με τα χαρτάκια... 
Tip2: Αν είσαι εκπαιδευτικός μπορείς να φτιάξεις πολλά σετ από χαρτάκια για κάθε γραμματικό φαινόμενο, όπως χρόνοι, παθητική φωνή, πλάγιος λόγο, γερούνδια & απαρέμφατα κλπ. και ανάλογα που θέλεις να εστιάσεις την επανάληψη κάθε φορά ρίχνεις στο κουβαδάκι το αντίστοιχο σετ. Αν θέλεις επανάληψη γενική τα ανακατεύεις όλα μαζί στο κουβαδάκι σου και...έτοιμος!

Άρα τα παλιά μου βιβλία μεταμορφώθηκαν σε ένα παιχνίδι ακόμα και για τάξεις πτυχίων. Γιατί ποιος είπε ότι απαγορεύεται να παίζουμε ακόμα κι όταν προετοιμαζόμαστε για τα πτυχία μας;;; Θα σας ομολογήσω ότι τα παιδιά περιμένουν πως και πως θα βγει το μαγικό κουβαδάκι από την τσάντα... Θέλετε να δείτε το δικό μου κουβαδάκι;

An interesting way to revise knowledge

Περιμένω τις εντυπώσεις στα σχόλια!
Αυτά για σήμερα από εμένα γιατί εκτός από busy mama είμαι και busy teacher😘
Μέχρι την επόμενη φορά
Φιλάκια 
Έλενα Μ.

13 σχόλια:

  1. Μα ποσο Τέλειο!!! Μπράβο Ελενακι με τιωρσιες ιδεες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις ωραίες ιδεες.. Ατιμε κορεκτορα... Χάχα

      Διαγραφή
    2. Ελπιδα μου χαιρομαι που σου αρεσε!!! Εκτιμω πολυ τη γνωμη σου μια και ειμαστε εκτος απο μαμαδες και συναδελφοι!!! Σου στελνω τα φιλια μου!!!

      Διαγραφή
  2. Τέλειο!!!Καταπληκτικό και από εκπαιδευτικής άποψης αλλά και για να μην πηγαίνουν χαμένα τα παλιά βιβλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο σκεφτηκα κι εγω Δεσποινακι μου... Γενικα με τα βιβλια μου εχω μια σχεση αγαπης ειτε ειναι λογοτεχνικα ειτε της δουλειας μου... Και γι'αυτο εχω ηδη προβλημα χωρου στο σπιτι μας!!!

      Διαγραφή
  3. συγχαρητηρια, θα το φτιαξω τωρα κιολας και θα σας πω εντυπωσεις μολις αρχισει η χρονια. Ευχαριστουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ θα ηθελα να μαθω τις εντυπωσεις των δικων σας μαθητων σε καινουριο σχολιο!!! Χαιρομαι που σας αρεσε η συγκεκριμενη ιδεα!!! Ευχαριστω για τοσο θετικο σας σχολιο!!!

      Διαγραφή
  4. Εντυπωσιακό! Και θα μας απαλλάξει από τα τόσα βιβλία που και εμείς λυπόμαστε να πετάξουμε! :) Ευχαριστούμε για την υπέροχη ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ειναι φοβερο το ποσα βιβλια ανεκμεταλλευτα εχουμε εμεις οι δασκαλοι στις βιβλιοθηκες μας!!! Να ειστε καλα και να εχετε μια υπεροχη σχολικη χρονια!

      Διαγραφή
  5. Πολύ πολύ ωραία ιδέα! Και οι επεκτάσεις ακόμα και στο μάθημα της μουσικής είναι άκρως εφαρμόσιμες! Ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφια καταρχην χρονια πολλα για τη γιορτη σου σημερα!!! Θα περιμενω να μαθω πως εφαρμοσες το παιχνιδι αυτο στη μουσικη... Ειμαι εξαιρετικα περιεργη να μαθω!!! Καλη σχολικη χρονια!!! Φιλια πολλα!!!

      Διαγραφή
  6. Αυτό θα πει ευρηματική δασκάλα!!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσενα σου εχω πει οτι σ'αγαπω;;; σε φιλω αγαπημενη μου μανουλα!!!

      Διαγραφή

Copyright © Busy Mama's Corner. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed By El Design