Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχω λάβει πολλά μηνύματα από μανούλες που έχουν παιδάκι στην Α' Δημοτικού και ψάχνουν τρόπους να βοηθήσουν ή ακόμα και να καθοδηγήσουν τα παιδάκια τους σ' αυτό το ταξίδι στο καινούριο μεγάλο σχολείο. Έτσι λοιπόν ζήτησα τις συμβουλές μιας έμπειρης εκπαιδευτικού που μάλιστα τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται στην ειδική αγωγή και μας δίνει ιδέες για το πως μπορούμε να βρούμε λύσεις σε τρία διαφορετικά επίπεδα ως γονείς. Τι μπορούμε εμείς ως γονείς να κάνουμε στο σπίτι ή στη βόλτα για να βοηθήσουμε το μικρό παιδάκι μας να αισθανθεί ότι είμαστε δίπλα του ουσιαστικά σε αυτό του το ξεκίνημα!
Η κα Σμυρνιώτη Βασιλική με απλά και λίγα λόγια μας εξηγεί παρακάτω:
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Το παιδί μας πάει σχολείο και σε αυτή την « περιπέτεια» δεν είναι μόνο του γιατί το σχολείο είναι μια σημαντική φάση στη ζωή του παιδιού η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση, αγάπη και χαρά .
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ?
Α. Στο σπίτι κάνουμε πράγματα που δε μπορούν να γίνουν στο σχολείο, όπως:
Το παιδί μας πάει σχολείο και σε αυτή την « περιπέτεια» δεν είναι μόνο του γιατί το σχολείο είναι μια σημαντική φάση στη ζωή του παιδιού η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση, αγάπη και χαρά .
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ?
Α. Στο σπίτι κάνουμε πράγματα που δε μπορούν να γίνουν στο σχολείο, όπως:
- διαβάζουμε τίτλους, ταμπέλες, ονομασίες προϊόντων, εφημερίδες, περιοδικά, παραμύθια
- προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε καλά και ζητάμε από τα παιδιά να μας διαβάσουν κάτι
- κάνουμε πρόχειρους υπολογισμούς για τα ψώνια ή (για μεγάλους αριθμούς ) για τα έξοδα της εβδομάδας ή του μήνα.
Β. Στη βόλτα:
- Συζητάμε για διαδρομές ρουτίνας και τονίζουμε σημαντικά στοιχεία της διαδρομής (στρίβουμε δεξιά ή αριστερά, περνάμε απέναντι, περπατάμε την τάδε οδό κ.τ.λ.)
- καθώς είμαστε περισσότερο χαλαροί, μακριά από την ένταση του σπιτιού φέρνουμε στη συζήτηση θέματα που θέλουμε να δούμε πως τα αντιμετωπίζει το παιδί (συνομήλικοι, επίδοση στα μαθήματα, οικογενειακές σχέσεις κ.τ.λ.
Γ. Στην οργάνωση του μαθητή:
- Μία δραστηριότητα που βοηθά είναι: «έλα να μου δείξεις πως φτιάχνεις την κασετίνα σου, τσάντα κ.τ.λ.». Εμείς επιβλέπουμε το παιδί και υπενθυμίζουμε ό,τι χρειάζεται αλλά το αφήνουμε να μάθει να ολοκληρώνει μόνο του αυτό για το οποίο είναι υπεύθυνο.
- Την ώρα της μελέτης ο χώρος όπου διαβάζει το παιδί πρέπει να είναι καθαρός. Μπροστά του πρέπει να υπάρχει μολύβι, γόμα, τετράδιο ή το βιβλίο όταν χρειάζεται.
- Μπορείτε να παίξετε με τις καρτέλες που δίνει κατά καιρούς η δασκάλα. Ανακατέψτε τες και ζητήστε του να βρει μια λέξη όσες φορές κι αν είναι γραμμένη. Μπορείτε να επαναλάβετε το παιχνίδι με όσες λέξεις θέλετε.
- Μια πολύ καλή ιδέα είναι να παίξετε κάποιο παιχνίδι και με τους αριθμούς. Χρησιμοποιούμε παιχνιδάκια ή πράγματα καθημερινά για να μετρήσει, να αντιστοιχίσει ή να βάλει σε λογική σειρά. Μπορούμε να το βοηθήσουμε να κατανοήσει τους αριθμούς μέσα στη πεντάδα με παιχνίδι όπως π.χ. δώσε μου τόσα (π.χ. 3) και βάλε άλλο (1), πόσα έχεις τώρα;...Αν δώσουμε ένα στη μαμά, τι μας μένει;...Αν φέρει η γιαγιά ακόμα (2) πόσα θα έχουμε;
Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τα όσα μοιράστηκε μαζί μας η κα Σμυρνιώτη κατάλαβα ότι ως γονείς καλούμαστε να δώσουμε στο παιδάκι μας να καταλάβει ότι ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της μάθησης και δε χρειάζεται τίποτα να γίνει εξαναγκαστικά ή ως αγγαρεία. Αν εσείς ενθουσιαστείτε και παίξετε μαζί του τότε και το παιδί θα αντιδράσει αντίστοιχα. Δώστε χρόνο στο παιδάκι σας να προσαρμοστεί στην καινούρια πραγματικότητα και φτιάξτε μαζί μια όμορφη ρουτίνα καθημερινότητας που θα το εμπνέει να κάθεται να μελετά και να ετοιμάζει τα μαθήματα της επόμενης μέρας.
Μπορείτε να διαβάσετε κι άλλα κείμενα της κας Σμυρνιώτη στο blog της όπου πραγματικά μοιράζεται μαζί μας πολύ όμορφα πράγματα και παρουσιάζει αναλυτικά τη δουλειά που κάνει με τα παιδιά του τμήματος ένταξης στο σχολείο της.
Μείνετε συντονισμένοι στα social media της Busy Mama...
Facebook Busy Mama's Corner
Instagram @busy_mamas_corner
Facebook Busy Mama's Corner
Instagram @busy_mamas_corner
Κι αν θέλετε να μη χάνετε ανάρτηση τότε συμπληρώστε το e-mail σας στην αρχική σελίδα του blog κι έτσι θα έχετε άμεση πρόσβαση στο Busy Mama's Corner!!!
Μέχρι την επόμενη ανάρτηση σας φιλώ
Έλενα Μ.
Πολύ καλές συμβουλές και εύκολες!Προσαρμόζονται και σε μικρότερες ηλικίες ανάλογα το καθημερινό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων. Ευχαριστούμε Έλενα και κ.Σμυρνιώτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω το busy mamas corner ,είμαι πάντα στη διάθεση σας !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο άρθρο και πολύ καλές συμβουλές. Είναι υπέροχο αυτό το νέο ταξίδι που τα μικρά μας ξεκινούν και είναι στο χέρι μας να τα κάνουμε να αγαπήσουν τη μάθηση και να το δουν ως παιχνίδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμο άρθρο, όλες οι συμβουλές είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες και όχι θεωρητικές και αόριστες που γράφουν οι περισσότεροι. Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφή